Az osztrák bormagazin, a Vinaria átfogóan foglalkozott a kékfrankos szőlőfajtával, több országban keresve legszebb formáit. A kiadvány cseh, német, osztrák, szlovák, szlovén és magyar kékfrankosok mezőnyében emelte ki a Villa Gyetvai 2021-es évjáratú Kékfrankosát mind a magyar, mind a nemzetközi toplistán.
Hat ország közel kilencven kékfrankos iránt elkötelezett pincészete fogott össze tavaly annak érdekében, hogy együttműködésével hívja fel a figyelmet erre a különleges kékszőlő-fajtára. Nem csak a szőlőfajta adta közösségen osztoznak ezek a birtokok, hanem Közép-Európa kontinentális klímáján is, melyre a mérsékelt csapadékmennyiség, a hideg és száraz telek, a késő tavaszi esőzések, a csapadékszegény, meleg nyarak és az ugyancsak szárazabb, akár elnyúló őszök jellemzőek.
A közös fellépés kiemelt helyszíne volt Ausztria legfontosabb borkiállítása, a Bécsben megrendezett VieVinum, és ehhez kapcsolódott az a nyáron megjelent kilencoldalas összefoglaló, amit a vezető osztrák bormagazin, a 22 000 példányban megjelenő Vinaria publikált. A magazin hat ország legszebb kékfrankosaira fókuszált, ezért is óriási elismerés számunkra, hogy a Villa Gyetvai Borbirtok 2021-es évjáratú Kékfrankosát nemcsak a cikkben megjelenő magyar kékfrankosok közül emelték ki a szakírók, hanem egy szekszárdi és egy mátrai kékfrankos társaságában a nemzetközi toplistára is felkerültünk.
A kékfrankos sokszor bizonyított már nálunk, de azt, hogy a 2021-es évjárat kivételes lesz, már abból éreztük, hogy a szüret alatt is abszolút favoritnak számított. Ahogy kierjedt és fejlődött a bor, ehhez a tételhez kanyarodtunk vissza akaratlanul is újra és újra a kóstoláskor. A kékfrankos a tartályos erjesztést és az almasavbontást követően 11 hónapig tölgyfa hordóban érlelődött. Azt szeretjük benne, hogy ízig-vérig hozza a szőlőfajtát, vidáman és elegánsan nyújtja a kékfrankosra jellemző gyümölcsjegyeket és vitalitást.
A bor elérhető a WEBSHOPUNKBAN.