Bár az olaszrizling szerte az országban megtalálható, hiszen az egyik legnépszerűbb szőlőfajtánk, az kijelenthető, hogy a Balaton északi partján fekvő borvidékekről érkezik a legnagyobb presztízst élvező rizlingek nagy százaléka. Különösen nagy a fajta toptételeinek koncentrációja Csopak közelében, ezért is olyan értékes visszajelzés számunkra, hogy a Villa Gyetvai 2024-es Olaszrizlingjét választották az Év Olaszrizlingjének a Csopak és Környéke Hegyközség Borversenyén.
Tavaly indítottuk útjára Gasztro borcsaládunkat, így a 2024-es Olaszrizling már a második a sorban, amelyik az új, vidám, balatoni élményeket idéző címkével jelenik meg.
A szőlő ehhez a borunkhoz a Paloznak és Lovas között elterülő Malomhát-dűlő Szil nevet viselő aldűlőjéből származik, ami a pincészetünk által telepített egyik első ültetvény volt, most fordult hétévessé. A szőlőtőkékről pedig érdemes tudni, hogy telepítés után szükségük van pár év fejlődésre, növekedésre, mire valóban gyümölcsöt hoznak, így számunkra is az utóbbi években vált alapanyaggá az innen származó szőlő.
A nyári meleg miatt kihívást jelentően gyors szüretben az olaszrizling szedésére ideális pillanatban került sor. A bort pedig a már jól bevált receptnek megfelelően hűtve, tartályban erjesztettük, majd kis részben hordóban, de túlnyomó többségében tartályban érleltük, és ezen két komponenst házasítottuk.
A 2024-es évjárat még palackos érlelését tölti, de mi biztosak vagyunk benne, hogy hozza, sőt akár túl is szárnyalja elődeit. Amíg nem érezzük úgy, hogy tökéletes állapotba kerül, még várunk a forgalomba hozatalával, így addig is érdemes újrakóstolni a 2023-as, szintén sok örömet adó évjáratot.
A Olaszrizling 2023 WEBSHOPUNKBAN elérhető.