Barion Pixel
HírBalatoni különdíj a Kékfrankosunknak

Balatoni különdíj a Kékfrankosunknak

Júniusban tartották meg Veszprémben, a Balatoni Borrégió legnagyobb borversenyének, a XX. Balatoni Borok Versenyének díjátadóját, amelyen 2021-es Kékfrankosunk különdíjat nyert.

A XX. Balatoni Borok Versenyének bírálatára a Balatoni Szövetség szervezésében májusban került sor Balatonfüreden. A bírálók névsorát a régió borászai mellett neves szakírók, borakadémikusok gazdagították, a szakmai zsűri elnöke dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus volt.

A versenyen a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviseltette magát: érkeztek tételek a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről. Idén 58 termelő jelentkezett 230 bormintával. Az eredmények: 40 balatoni bor kapott arany, 169 ezüst, 18 bronz minősítést és 3 okleveles elismerést.

A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját – a versenyben legmagasabb pontszámot elért bor – a Villa Gyetvai Borbirtok Kékfrankos 2021 bora kapta. Ha a Balaton vörösboros arcát keressük, nekünk az egyértelműen a kékfrankos. Ebben komoly szerepe van annak, hogy az olaszrizlinghez hasonlóan a szőlőfajta a saját aromavilága mellett erőteljesen képes megmutatni a terroiradottságokat. Egy ízgazdag, gyümölcsös kékfrankost zártunk palackba mértéktartó alkoholtartalommal, könnyed testtel, rövid hordós érleléssel.

Fel