Bár több stílusban is készítettünk már olaszrizlingeket az elmúlt években, a 2023-as évjáratból került először palackba dűlőszelektált olaszrizlingünk a Hajnóczy-dűlőből. Épp ezért értékeljük különösen nagyra, hogy a bor rögtön az első évében kiérdemelte a Csopaki Kódex dűlőbor védjegyet.
A Csopaki Kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtái, az olaszrizling és a furmint állnak. 2010-es megalkotása óta célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme.
A Csopaki Kódex védjegyet viselő borok két kategóriában készülhetnek: hegyborként és dűlőborként. Közös bennük, hogy mindkettő minimum 85%-ban olaszrizlingből és maximum 15%-ban furmintból állhat, valamint hogy a Csopak, Paloznak, Lovas, Alsóörs és Felsőörs határában húzódó 42 történelmi dűlő egyikéből származhat a szőlő. A hegyborhoz képest a dűlőborok azonban további, a szőlőművelésre és a borkészítésre vonatkozó szabályokat is alkalmazni kell.
A boroknak amellett, hogy meg kell felelniük a fenti kitételeknek, egy szakmai zsűri által lefolytatott vakkóstolón is jól kell szerepelniük. A Csopaki Kódex Bírálatra nyár elején került sor, és Villa Gyetvai 2023-as évjáratú Hajnóczy Olaszrizlingje mellett másik nyolc bor kapott dűlőbor védjegyet: Fekete Zsolt – Hegyalja 2023, Guden – Slikker 2023, Hamvas – Nagykút 2023, Hamvas – Nagykút 2022, Jásdi – Lőczedomb 2023, Jásdi – Siralomvágó 2021, Koralevics – Nagykút 2023 és St. Donat – Slikker 2023. Remek társaságba kerültünk.