Barion Pixel
HírVilágszerte ismert balatoni fotók a füredi borászatban

Világszerte ismert balatoni fotók a füredi borászatban

Balaton, a magyar tenger – Pályi Zsófia kiállítása a Gyetvai-Villában

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.

A számos magyar és nemzetközi díjat kapott fotográfus, Pályi Zsófia által készített, a „Balaton, a magyar tenger” című fotóanyag bejárta már a nemzetközi sajtót, szerepelt a CNN oldalán is, és az amerikai National Geographic magazin nyitó képriportként mutatta be hét oldalon át 2021 nyarán, amit közel harminc ország helyi lapja vett át szerte a világon.

„A sorozat a Balatonról, Közép-Európa legnagyobb taváról szól. A képek hordozzák azt a kelet-európai hangulatot, ami évről évre tűnik el a modernizáció következtében. Első pillantásra a képek egy tenger érzetét keltik, határtalan horizonttal. Valójában a víz, mint tudjuk, nagyon sekély. A fényképeken látható illúziók ezért szertefoszlanak, a Balaton mégiscsak egy tó marad csupán” – mesél Zsófia a tárlat képeinek koncepciójáról.

Gyetvai Zsolt borász-tulajdonos már az épület megvételekor tudta, hogy a villa falain belül ötvözni fogja két szenvedélyét, a bort és a művészetet. Míg a hűvös pincében készülnek és érlelődnek a paloznaki és a tihanyi dűlőkből szüretelt borok, addig a fenti, elegáns terekben kiállított képek között sétálhatnak az érdeklődők, vagy leülhetnek egy asztalhoz, a teraszra, vagy akár az árnyas, ősfás parkban, és megkóstolhatják a pincészet borait.

„Aki a klasszikus balatoni szőlőfajtákat kedveli, annak az olaszrizlinget ajánljuk, ami itt a tó körül kihagyhatatlan, és mi is nagyon szeretjük benne, hogy képes megmutatni a termőhelyet. Aki pedig igazán kíváncsi, és nyitott az újdonságokra, mindenképpen kóstolja meg a nyár borának számító, piros bogyós gyümölcsökkel teli kékfrankos sillert!” – sorolja lelkesen Gyetvai Zsolt az ajánlásait.

A Balaton, a magyar tenger fotókiállítás megtekinthető a Villa Gyetvai nyitvatartási idejében, augusztus 10-ig Balatonfüreden, a Deák Ferenc u. 23. szám alatt.

Fel