Ahogy olyan sok más történet egy építész életében, a mi sztorink is egy épülettel indult: egy füredi villával.

Az eredetileg második otthonnak szánt épülethez tartozott néhány sor szőlő, és arra is rögtön fény derült, hogy múlt század első felében Szabó Lajos budapesti vendéglős, a villa építtetője a ház legalsó szintjét borospincének alakította ki.

Modern lakóépületek tervezőjeként és megvalósítójaként különös módon úgy éreztem, hogy szeretném visszaadni ennek a második világháború előtt épített villának nemcsak az eredeti szépségét, de a funkcióját is. Így hát miközben felújítottuk a villát, azalatt visszaültem az iskolapadba is, hogy a szőlőművelésről, borkészítésről tanuljak, és hamarosan palackba tölthettem az első saját boromat, egy merlot-t. A szőlőterületek nemsokára gyarapodni kezdtek, és pár év alatt felépítettük a Villa Gyetvai Borbirtokot Tihany, Aszófő és Paloznak határában lévő szőlőkkel, valamint egy jól működő, modern borászattal a villa pincéjében.

Művészet, villaterasz, ősfás kert

A nyár legmelegebb órái vagy a téli hideg idején szívesen borozgatunk a villaépület földszinti termeiben, ami egyfajta kulturális szalonként is működik, ahová rendszeresen szervezünk időszaki kiállításokat, kisebb vagy nagyobb borkóstolókat, borvacsorákat, társasági eseményeket, céges rendezvényeket. Legtöbb vendégünk kedvence azonban a villa terasza és kertje, ahol a hozzánk betérő vendégek az ősfák árnyékában kitett asztaloknál kóstolhatják meg a Villa Gyetvai borait.

A szőlőt szeretnénk megmutatni


Borainkat Demjén Gábor borászunkkal úgy készítjük, hogy a lehető legtisztábban mutassák meg a szőlő eredeti, természetes karakterét. A gyümölcsös ízek megőrzésével a helyi terroir egyedi adottságait és a szőlőfajta karakterét igyekszünk palackba zárni.

A Balaton számunkra magától értetődően az olaszrizlingről szól, így ez a fajta több stílusban elkészítve is biztos pontja portfóliónknak. A Balatonfüred–Csopaki termőtáj különleges képességét a magas minőségű fehérborok készítésében azonban emellett a rajnai rizlingen és a furminton keresztül is igyekszünk megmutatni.

A legújabb szerelem és egyúttal a palackba töltött nyár számunkra a siller, mely mélyebb ízeket nyújt a rozéknál és sokkal több könnyedséget, lezserséget kínál, mint egy vörösbor. Ehhez a kékfrankos ideális alapanyag. A komoly vörösborok mezőnyében pedig a jövőben a szerintünk egyik legizgalmasabb francia kékszőlő-fajta, a syrah mellett kötelezzük el magunkat.

Látogass meg minket Füreden, szeretettel várunk!
Gyetvai Zsolt
építész, borász